Dykpark Vättern

Dykpark Vättern

Välkommna till Dykpark Vättern!

Här kommer du kunna läsa om ett pågående projekt som startade i början av 2008. Vår vision är att kunna starta en dykpark i Vättern med vraket Eric Nordevall som huvudattraktion. De flesta av våra inlägg kommer att handla om just Eric Nordevall eftersom det vraket kräver mest arbete.

Eric Nordevall är belagd med dykförbud sedan 1999 och vår förhoppning är att kunna lyfta förbudet så att dykare åter kan besöka henne.

Vi kommer regelbundet uppdatera sidan med framgångar och bakslag allt eftersom projektet fortgår.

Trevlig läsning!

Dykplats Stora Lund

DykplatserSkapad av Erik Rådström 2013-08-18 12:45

Under projektet med Dykpark Vättern så har vi inte bara arbetat med vraket Eric Nordevall utan även andra vrak och landbaserade dykplatser som Stora Lund vid Ödeshög.

Vi började med att söka tillstånd och bygga en bänk nere vid vattnet så alla dykare kunde ställa av sina paket innan och efter dyken. Bänken har använts flitigt bland både dykare och badgäster sedan den kom på plats.

Tills i år förde vi en dialog med Länsstyrelsen om att få bygga liknande bänkar uppe vid parkeringen. Eftersom det är ett naturreservat så har de vissa regler om vad som får göras och hur det ska byggas. Vi fick tyvärr avslag på att bygga fasta bänkar för dykare, men länsstyrelsen erbjöd sig istället att ställa dit tre picknickbord som dykarna har tillåtelse att ställa dykutrustning på.

Bänkarna är nu på plats!

Vi såg även behovet av ett omklädningsrum för dagar med dåligt väder. Många instruktörer kör sina kurser vid Stora Lund och det är många gånger oberoende av väder. Även badgästerna kan ha ett ställe att byta om på.

För några år sedan byggdes en ny toalett och då blev huset till det gamla dasset kvar, ena delen används idag till vedskjul, men handikapp delen bommades bara igen.
Vi ansökte om tillstånd förra året att bygga om det till ett omklädningsrum, det beviljades i våras och nu i helgen så har vi varit där rivit ut det gamla dasset och byggt en bänk så att man kan använda det som omklädningsrum.

Allt är inte helt klart ännu men det är bara att använda det redan nu. Vi kommer att komplettera med krokar och öppna upp ett mindre ”fönster” så att det blir lite ljusare.

När vi kom dit så satt armstöden till den gamla handikapptoaletten bultade i väggen och vi hade ingen skiftnyckel med oss så vi kunde skruva bort dem. Om någon känner att de skulle vilja hjälpa till så är det bara att skruva ner dem nästa gång ni är där och dyker. Släng in dem i vedskjulet vid sidan av så kommer de att ta rätt på dem från länsstyrelsen nästa gång de gör en rensning. Om inte så kommer vi att plocka bort dem nästa gång vi är där.

Stora Lund har länge varit en av Sveriges populäraste dykplatser, men nu måste vi även kunna säga att det är en av de bäst anpassade för dykning!  • Kommentarer(0)//www.dykparkvattern.se/#post52

Mera gas!

SamarbetenSkapad av Erik Rådström 2013-08-15 23:43

AGA Gas ställer återigen upp och hjälper oss med gas så att vi kan slutföra vår dokumentation av Eric Nordevall i höst!

Vi är oerhört tacksamma för att de ställer upp även denna gång.
Nu håller vi bara tummarna för att det blir en vindstilla höst!

  • Kommentarer(0)//www.dykparkvattern.se/#post51

Projektet lever!

Eric NordevallSkapad av Erik Rådström 2013-08-06 23:35

Uppdateringarna sker inte allt för ofta längre. Under längre perioder har det inte hänt något och helt plötsligt händer allt på en och samma gång.
Vi har hunnit med att göra en hel del under året, både saker som rör projektet men också saker som är tack vare projektet.

Projektet har i sin helhet stått stilla när det gäller dykning på Eric Nordevall, tillstånd och processen att öppna upp vraket för dykning igen. Vår handledare har som jag skrev förra året varit hemma mammaledig, men har nu i vår kommit tillbaka igen.
Allt efter att hon kommit in i arbetet så har även vi och projektet börjat rulla på igen.
Det är oerhört tråkigt att man ska vara så beroende av en person, men det är en verklighet vi får rätta oss efter.

När vi gick igenom vår tidigare ansökan med Länsstyrelsen om vilka delar vi har gjort klart och inte så belutade vi att lämna in en ny ansökan för att slutföra dokumentationen.
Vi har större delen av videofilmandet kvar, sedan hade Länsstyrelsen önskemål om att dokumentera platsen där granaten vi hittade sprängdes.

För att slutföra dessa delar har vi återigen beviljats tillstånd att dyka på Eric Nordevall under hösten.

I början av året så var jag över till Finland och deltog på Hylkysukellus 2013, ett seminare med fokus på vrak och dykning.
Där höll jag i en presentation om projektet, våra mål och vad vi har gjort fram tills idag.

Foto: Wille Wallin

Efter att jag visade våra 360° från Nordevall så satt flera och testade själva under föredraget. Foto: Wille Wallin

Foto: Wille Wallin

Under hela året och slutet av förra så har jag skrivit på ett kapitel till en bok som skulle sammanfatta Shipwher projektet.
Vi fick i dagarna bilder på en helt nytryckt bok där Dykpark Vättern har ett helt eget kapitel som är översatt till tre språk. Nu väntar vi på att få några exemplar av boken skickade till Sverige.

Foto: Marii Asmer

Foto: Marii Asmer

Vi har även hunnit med en hel del dykning, under året. I Vättern har vi letat nya dykmål till dykparken. Under ett av dessa dyk så råkade en av oss ut för en allvarligare incident som slutade med att han och jag fick åka tryckkammare på Karolinska sjukhuset.

Läs mer om det här: http://www.dykarna.nu/forum/dci-olycka-i-vattern-384211/

Efter detta har några av oss varit över och hjälpt till i Estland även i år! Estland bjuder på relativt odykta vatten och fantastisk vrakdykning. Har ni möjlighet så besök gärna landet som dykturister.

Foto: Erik Rådström

Jag åkte sedan vidare över till Finland där jag deltog i ett finskt dykprojekt under en och en halv vecka. Även där var dykningen riktigt bra, men jag fick också veta att jag har lyckats pricka in en av de bästa somrar de haft och även siktmässigt kanon!

Foto: Lauri Näreneva

Nu siktar vi på att kunna slutföra dokumentationen och håller tummarna för att väder, sikt och granater inte ställer till det denna gång. Tyvärr är det något man får räkna med, men nu hoppas vi få lite medvind i projektet igen.

Senare i höst så kommer jag att åka till Estland och återigen hålla i ett föredrag. Denna gång kommer det till större del handla om vrak visualisering, men eftersom projektet ligger till grund för det vi gjort så kommer jag även att berätta om dykparken och Eric Nordevall.

För er som är intresserade och har möjlighet att ta sig till Estland i September så kan ni läsa mer om arrangemanget här: http://tallinnforum.eu/

I november kommer det även att finnas möjlighet att lyssna på ett föredrag om projektet i Sverige när jag kommer att delta på Vätterndagarna som i år hålls i Hjo. Mer information om det kommer jag att lägga ut senare.

Jag hoppas ni som följt oss tidigare fortfarande gör det, vi ser att intresset fortfarande är stort med tanke på alla förfrågningar vi får om föredrag och även hur medlemsantalet på vår facebooksida fortfarande växer.

/Erik Rådström  • Kommentarer(0)//www.dykparkvattern.se/#post50

Stora Lund

DykplatserSkapad av Erik Rådström 2013-04-16 19:25

Dags för en uppdatering igen!

Projektet lever och det arbetas för fullt, men vi har inte hunnit och varit dåliga på att uppdatera ett tag!

Vi försöker prioritera att få saker gjorda men vi ska även försöka dela med oss lite mer här fram över.

Sedan vi gick ut med vårt online museum om Eric Nordevall i slutet av förra året så har den varit en succé! Vi ser nu när nyheten lagt sig att vi ligger på mellan 1000-1500 unika besökare i månaden.

Eric Nordevall är helt klart ett vrak som berör och intresserar många!

När det gäller arbetet med dykparken så står det stilla med Eric Nordevall. Vi har en ny ansökan inne om att få slutföra vår dokumentation och vi har även en del nya idéer som vi hoppas få igenom. Det är något vi kommer berätta mer om senare.

Arbetet med dykparken handlar inte bara om Eric Nordevall utan också om övriga vrak och dykplatser kring Vättern. Förra året så bojade vi bland annat ett vrak och ordnade med en bänk i Stora Lund.

När vi byggde bänken i Stora Lund fick vi önskemål om bänkar uppe vid parkeringen men det var inget vi lyckades få igenom då pga att det är ett naturreservat och vissa regler måste följas. Vi kunde t.ex inte bygga fasta bänkar specifikt för dykning utan sakerna måste kunna användas av alla som besöker naturreservatet.

MEN nu har vi kommit fram till en kompromiss! Länsstyrelsen i Östergötland kommer att ställa dit tre picknickbord som vi får använda till att lägga dykgrejer på och de kommer även kunna användas till korvgrillning mellan dyken.
Det är inte lika bra som en bänk anpassat för dykare, men det är i alla fall bättre än inget.

Länsstyrelsen är också så vänliga att de kommer stå för finansieringen av bänkarna denna gång!
De ska under denna vecka planera för att transportera dit dem så de kommer vara på plats inom kort.

Vi har också märkt att många instruktörer väljer att hålla sina kurser i Stora Lund. Då dyker man oftast oavsett om det regnar eller inte, men det är dåligt med skydd för regnet där nere.

Vi har därför ansökt om tillstånd att bygga om det gamla dasset som inte används längre till ett omklädningsrum. Det får plats ungefär 3-4 personer där inne om man klämmer ihop sig lite. Tanken är inte att man ska sitta där inne utan få lite skydd när man byter om så man slipper blöta ner understället.

Detta har vi också fått godkänt på nu så framöver kommer vi att öppna upp den igen skruvade fd handikappsdelen och bygga bänkar där inne så att alla kan använda det och byta om när vädret är lite sämre.

Vi hoppas att saker kommer göra Stora Lund till en ännu bekvämare och bättre dykplats än vad den är idag!

  • Kommentarer(0)//www.dykparkvattern.se/#post49
Nästa »