Dykpark Vättern

Dykpark Vättern

Välkommna till Dykpark Vättern!

Här kommer du kunna läsa om ett pågående projekt som startade i början av 2008. Vår vision är att kunna starta en dykpark i Vättern med vraket Eric Nordevall som huvudattraktion. De flesta av våra inlägg kommer att handla om just Eric Nordevall eftersom det vraket kräver mest arbete.

Eric Nordevall är belagd med dykförbud sedan 1999 och vår förhoppning är att kunna lyfta förbudet så att dykare åter kan besöka henne.

Vi kommer regelbundet uppdatera sidan med framgångar och bakslag allt eftersom projektet fortgår.

Trevlig läsning!

Projektet lever!

Eric NordevallSkapad av Erik Rådström 2013-08-06 23:35

Uppdateringarna sker inte allt för ofta längre. Under längre perioder har det inte hänt något och helt plötsligt händer allt på en och samma gång.
Vi har hunnit med att göra en hel del under året, både saker som rör projektet men också saker som är tack vare projektet.

Projektet har i sin helhet stått stilla när det gäller dykning på Eric Nordevall, tillstånd och processen att öppna upp vraket för dykning igen. Vår handledare har som jag skrev förra året varit hemma mammaledig, men har nu i vår kommit tillbaka igen.
Allt efter att hon kommit in i arbetet så har även vi och projektet börjat rulla på igen.
Det är oerhört tråkigt att man ska vara så beroende av en person, men det är en verklighet vi får rätta oss efter.

När vi gick igenom vår tidigare ansökan med Länsstyrelsen om vilka delar vi har gjort klart och inte så belutade vi att lämna in en ny ansökan för att slutföra dokumentationen.
Vi har större delen av videofilmandet kvar, sedan hade Länsstyrelsen önskemål om att dokumentera platsen där granaten vi hittade sprängdes.

För att slutföra dessa delar har vi återigen beviljats tillstånd att dyka på Eric Nordevall under hösten.

I början av året så var jag över till Finland och deltog på Hylkysukellus 2013, ett seminare med fokus på vrak och dykning.
Där höll jag i en presentation om projektet, våra mål och vad vi har gjort fram tills idag.

Foto: Wille Wallin

Efter att jag visade våra 360° från Nordevall så satt flera och testade själva under föredraget. Foto: Wille Wallin

Foto: Wille Wallin

Under hela året och slutet av förra så har jag skrivit på ett kapitel till en bok som skulle sammanfatta Shipwher projektet.
Vi fick i dagarna bilder på en helt nytryckt bok där Dykpark Vättern har ett helt eget kapitel som är översatt till tre språk. Nu väntar vi på att få några exemplar av boken skickade till Sverige.

Foto: Marii Asmer

Foto: Marii Asmer

Vi har även hunnit med en hel del dykning, under året. I Vättern har vi letat nya dykmål till dykparken. Under ett av dessa dyk så råkade en av oss ut för en allvarligare incident som slutade med att han och jag fick åka tryckkammare på Karolinska sjukhuset.

Läs mer om det här: http://www.dykarna.nu/forum/dci-olycka-i-vattern-384211/

Efter detta har några av oss varit över och hjälpt till i Estland även i år! Estland bjuder på relativt odykta vatten och fantastisk vrakdykning. Har ni möjlighet så besök gärna landet som dykturister.

Foto: Erik Rådström

Jag åkte sedan vidare över till Finland där jag deltog i ett finskt dykprojekt under en och en halv vecka. Även där var dykningen riktigt bra, men jag fick också veta att jag har lyckats pricka in en av de bästa somrar de haft och även siktmässigt kanon!

Foto: Lauri Näreneva

Nu siktar vi på att kunna slutföra dokumentationen och håller tummarna för att väder, sikt och granater inte ställer till det denna gång. Tyvärr är det något man får räkna med, men nu hoppas vi få lite medvind i projektet igen.

Senare i höst så kommer jag att åka till Estland och återigen hålla i ett föredrag. Denna gång kommer det till större del handla om vrak visualisering, men eftersom projektet ligger till grund för det vi gjort så kommer jag även att berätta om dykparken och Eric Nordevall.

För er som är intresserade och har möjlighet att ta sig till Estland i September så kan ni läsa mer om arrangemanget här: http://tallinnforum.eu/

I november kommer det även att finnas möjlighet att lyssna på ett föredrag om projektet i Sverige när jag kommer att delta på Vätterndagarna som i år hålls i Hjo. Mer information om det kommer jag att lägga ut senare.

Jag hoppas ni som följt oss tidigare fortfarande gör det, vi ser att intresset fortfarande är stort med tanke på alla förfrågningar vi får om föredrag och även hur medlemsantalet på vår facebooksida fortfarande växer.

/Erik Rådström  • Kommentarer(0)//www.dykparkvattern.se/#post50

ericnordevall.se

Eric NordevallSkapad av Erik Rådström 2012-04-19 22:46

Sidan är något som tynger oss otroligt mycket för tillfället.

Vi får ständigt frågor om varför den inte är på plats och varför tidningen skrev att den skulle vara färdig i början av mars. Tyvärr har vi fått en hel del syrliga kommentarer för att sidan inte är klar.

I samband med tidningsartikeln som gick ut i februari om sidan vi planerade att lansera så blev vi lovade material till några datum, vi la därefter till ordentligt med tid just för att vi inte skulle stå där i slutet av februari stressade för att sidan inte var klar. Vissa delar av detta material har vi fortfarande inte fått och vi jobbar så hårt vi kan för att få fram det.

Vi är färdiga med sidan som vi vill ha det men vi kommer inte att släppa något utan att allt material är på plats. Så snälla håll ut, den kommer att komma upp så snart vi har fått materialet vi saknar.

Vi gör allt vi kan för att den ska komma upp men vi kan tyvärr inte påverka när andra inte levererar.

  • Kommentarer(0)//www.dykparkvattern.se/#post42

Nordvall, granater och försvarsmakten

Eric NordevallSkapad av Erik Rådström 2012-04-19 21:15

Illustration: Föreningen Forsviks Varv

Det har varit ganska lång tid mellan våra inlägg nu, det beror inte på att det inte händer saker utan det är tyvärr på grund av tidsbrist. Jag kommer skriva några snabba inlägg efter varandra nu för att uppdatera lite snabbt om vad som har hänt och vad som är på gång. Anledningen till att jag inte skriver ett längre är för att inläggen ska kunna bli sökbara efter innehåll i framtiden.

I skrivandets stund står jag till knäna i kläder och saker som ska packas inför en välbehövlig två veckor lång semester i Vietnam ;)

Arbetet med Eric Nordevall står tyvärr helt stilla efter att försvarsmakten varit där och sprängt den på plats. Länsstyrelsen hade gett klara besked om att den absolut inte fick sprängas på plats men röjdykarna gjorde detta i alla fall. Jag har haft kontakt med båda sidor och allt beror på oerhört dålig kommunikation myndigheterna emellan.

Röjdykarna som var på plats intygar att inte ett dammkorn har flyttat på sig på vraket efter sprängningen men nu vill Länsstyrelsen ändå ha en efterbesiktning. Så där står vi nu, vi väntar på beslut om en efterbesiktning och fram till dess kan vi inte göra något.

  • Kommentarer(0)//www.dykparkvattern.se/#post40

Granaten vid Eric Nordevall

Eric NordevallSkapad av Erik Rådström 2012-03-16 11:31
Granaten som vi har skrivit om ett par gånger tidigare kommer att plockas bort redan i nästa vecka! Detta fick vi klart igår 15/3 efter ett samtal med Försvarsmakten.

Så fort vi har fått klartecken om att den är borta så kommer vi fortsätta arbetet med att öppna upp vraket för dykning igen.

  • Kommentarer(1)//www.dykparkvattern.se/#post39
Nästa »