Dykpark Vättern

Dykpark Vättern

Välkommna till Dykpark Vättern!

Här kommer du kunna läsa om ett pågående projekt som startade i början av 2008. Vår vision är att kunna starta en dykpark i Vättern med vraket Eric Nordevall som huvudattraktion. De flesta av våra inlägg kommer att handla om just Eric Nordevall eftersom det vraket kräver mest arbete.

Eric Nordevall är belagd med dykförbud sedan 1999 och vår förhoppning är att kunna lyfta förbudet så att dykare åter kan besöka henne.

Vi kommer regelbundet uppdatera sidan med framgångar och bakslag allt eftersom projektet fortgår.

Trevlig läsning!

Mera gas!

SamarbetenSkapad av Erik Rådström 2013-08-15 23:43

AGA Gas ställer återigen upp och hjälper oss med gas så att vi kan slutföra vår dokumentation av Eric Nordevall i höst!

Vi är oerhört tacksamma för att de ställer upp även denna gång.
Nu håller vi bara tummarna för att det blir en vindstilla höst!

  • Kommentarer(0)//www.dykparkvattern.se/#post51

Vad händer?

SamarbetenSkapad av Erik Rådström 2012-08-12 23:44

Det har varit tyst från oss ett tag och personer vi träffat under sommaren när vi har dykt kring Vättern har undrat vad som händer med projektet.

För att vara ärlig så händer det ingenting just nu.
Vi sitter tyvärr bakbundna och är beroende av myndigheter som inte gör något. Vi har haft en kontaktperson som har varit jätte bra, tyvärr är hon nu mer mammaledig och ingen av hennes kollegor vill ta tag i vårt projekt. Det har gått så långt att vi har ringt till deras chef och blivit lovade att denne skulle hjälpa oss men inte heller han har hört av sig tillbaka.

Vi kommer att fortsätta ringa och ligga på tills någon tar tag i sakerna, men innan dess kan vi inte göra något tyvärr.

Även hemsidan ligger på is eftersom vi även där är beroende av andra som inte levererar det de lovat. Vi har under ett halvårs tid kämpat med att få klart alla tidningsartiklar med Corren men inte lyckats. Corren skrev i början av året en artikel om sidan vi arbetar med och pressade oss på en deadline när den skulle vara klar. Efter flera samtal och löften om när vi skulle få materialet från dem så gav vi dem ett datum utefter vad de lovade.
Vi har än idag inte fått det de lovade oss levererat så nu har vi tyvärr brutit samarbetet med dem. Vi kan inte lägga all den tid vi gör på att tjata när det inget hjälper.

Under tiden har några av oss istället varit över till Estland och hjälpt till i ett projekt som heter Shipwher. Vi har dykt och dokumenterat vrak utanför Dagö under en veckas tid.
Vi kommer berätta mer om detta senare.

Foto: Maili Roio / Shipwher

http://www.facebook.com/shipwher

Nu vet ni i alla fall lite vad som inte händer och varför. Hoppas ni förstår att vi gör allt vi kan för att gå igenom detta! Vi tror fortfarande att det är möjligt att få igenom!

  • Kommentarer(1)//www.dykparkvattern.se/#post48

Tillgänglig göra och bevara

SamarbetenSkapad av Erik Rådström 2012-04-20 09:19

Vi har tidigare skrivit om att vi har gått in i ett samarbete med SISU Idrottsutbildarna där vi har bedrivit projektet som en lärogrupp.

Vi fick tack vare detta ett ekonomiskt bidrag för att utveckla dykparks tänket i Vättern.

Det har varit mycket fokus på Eric Nordevall just för att det vraket kräver mest arbete i och med dykförbudet. Men nu kan vi ändå meddela att vi kommer att börja på med att boja tre vrak i Vättern. Vi har ännu inte bestämt vilka men när det är klart kommer vi att gå ut med det här och på Facebook.

Tanken är att det ska vara lätt för dykare att lägga till vid vraken och ha en säker bra lina att gå upp och ned på. Samtidigt som det underlättar för dykningen så skyddar vi även vraken genom att vi förhoppningsvis får bort alla som ankrar själva i de sköra trävraken. Det är olagligt i vissa fall men också oerhört onödigt eftersom man förstör för kommande generationer.
På detta sätt kommer vi att kunna göra lite för att vraken bevaras för framtiden. Resten är upp till dykarna som besöker vraken!

Vi planerar även att förbättra populära dykplatser från land. Vad vi kommer att göra och hur för ni läsa om vid ett senare tillfälle när allt är på plats ;)

  • Kommentarer(0)//www.dykparkvattern.se/#post43

Dykseminarie i Estland

SamarbetenSkapad av Erik Rådström 2012-04-19 21:57

Vi har tidigare varit med under sportdykarseminariet som Sjöhistoriska Museet anordnar varje år. När vi deltog i November så besökte några från Estland seminariet och de deltog även genom att berätta om ett dykprojekt som kallas Shipwher. Det är ett projekt de driver tillsammans med Sjöhistoriska här i Sverige.

De hade tyckt vårt dykparksprojekt var mycket intressant så de bjöd över oss till sitt första seminare som de anordnade i mars i år.

De hade ordnat allt otroligt bra. På själva seminaret hade de ordnat med direktöversättning både från Engelska till Estländska och tvärtom.
Jag höll en presentation likt de jag har haft på Sjöhistoriska tidigare, skillnaden denna gång var att jag fick dra hela historien om projektet sammanhängande.

Mot slutet av presentationen visade jag upp de sfäriska bilderna från Nordevall och ett Åhhh gick genom hela rummet. Vart vi än visar upp våra bilder så får vi en otrolig uppmärksamhet och intresset är stort!

Vårt deltagande och möte med Shipwher medlemmarna ledde även till vidare samarbete så vi kommer att åka ner igen i sommar och hjälpa dem dyka på nya djupare vrak som de hittat men inte har möjlighet att dyka på och dokumentera. Under en vecka kommer vi att hjälpa dem runt Dagö utanför Estländska kusten.

Följ deras projekt på Facebook:
http://www.facebook.com/shipwher

  • Kommentarer(0)//www.dykparkvattern.se/#post41
Nästa »