Dykpark Vättern

Dykpark Vättern

Välkommna till Dykpark Vättern!

Här kommer du kunna läsa om ett pågående projekt som startade i början av 2008. Vår vision är att kunna starta en dykpark i Vättern med vraket Eric Nordevall som huvudattraktion. De flesta av våra inlägg kommer att handla om just Eric Nordevall eftersom det vraket kräver mest arbete.

Eric Nordevall är belagd med dykförbud sedan 1999 och vår förhoppning är att kunna lyfta förbudet så att dykare åter kan besöka henne.

Vi kommer regelbundet uppdatera sidan med framgångar och bakslag allt eftersom projektet fortgår.

Trevlig läsning!

Dykplats Stora Lund

DykplatserSkapad av Erik Rådström 2013-08-18 12:45

Under projektet med Dykpark Vättern så har vi inte bara arbetat med vraket Eric Nordevall utan även andra vrak och landbaserade dykplatser som Stora Lund vid Ödeshög.

Vi började med att söka tillstånd och bygga en bänk nere vid vattnet så alla dykare kunde ställa av sina paket innan och efter dyken. Bänken har använts flitigt bland både dykare och badgäster sedan den kom på plats.

Tills i år förde vi en dialog med Länsstyrelsen om att få bygga liknande bänkar uppe vid parkeringen. Eftersom det är ett naturreservat så har de vissa regler om vad som får göras och hur det ska byggas. Vi fick tyvärr avslag på att bygga fasta bänkar för dykare, men länsstyrelsen erbjöd sig istället att ställa dit tre picknickbord som dykarna har tillåtelse att ställa dykutrustning på.

Bänkarna är nu på plats!

Vi såg även behovet av ett omklädningsrum för dagar med dåligt väder. Många instruktörer kör sina kurser vid Stora Lund och det är många gånger oberoende av väder. Även badgästerna kan ha ett ställe att byta om på.

För några år sedan byggdes en ny toalett och då blev huset till det gamla dasset kvar, ena delen används idag till vedskjul, men handikapp delen bommades bara igen.
Vi ansökte om tillstånd förra året att bygga om det till ett omklädningsrum, det beviljades i våras och nu i helgen så har vi varit där rivit ut det gamla dasset och byggt en bänk så att man kan använda det som omklädningsrum.

Allt är inte helt klart ännu men det är bara att använda det redan nu. Vi kommer att komplettera med krokar och öppna upp ett mindre ”fönster” så att det blir lite ljusare.

När vi kom dit så satt armstöden till den gamla handikapptoaletten bultade i väggen och vi hade ingen skiftnyckel med oss så vi kunde skruva bort dem. Om någon känner att de skulle vilja hjälpa till så är det bara att skruva ner dem nästa gång ni är där och dyker. Släng in dem i vedskjulet vid sidan av så kommer de att ta rätt på dem från länsstyrelsen nästa gång de gör en rensning. Om inte så kommer vi att plocka bort dem nästa gång vi är där.

Stora Lund har länge varit en av Sveriges populäraste dykplatser, men nu måste vi även kunna säga att det är en av de bäst anpassade för dykning!  • Kommentarer(0)//www.dykparkvattern.se/#post52

Stora Lund

DykplatserSkapad av Erik Rådström 2013-04-16 19:25

Dags för en uppdatering igen!

Projektet lever och det arbetas för fullt, men vi har inte hunnit och varit dåliga på att uppdatera ett tag!

Vi försöker prioritera att få saker gjorda men vi ska även försöka dela med oss lite mer här fram över.

Sedan vi gick ut med vårt online museum om Eric Nordevall i slutet av förra året så har den varit en succé! Vi ser nu när nyheten lagt sig att vi ligger på mellan 1000-1500 unika besökare i månaden.

Eric Nordevall är helt klart ett vrak som berör och intresserar många!

När det gäller arbetet med dykparken så står det stilla med Eric Nordevall. Vi har en ny ansökan inne om att få slutföra vår dokumentation och vi har även en del nya idéer som vi hoppas få igenom. Det är något vi kommer berätta mer om senare.

Arbetet med dykparken handlar inte bara om Eric Nordevall utan också om övriga vrak och dykplatser kring Vättern. Förra året så bojade vi bland annat ett vrak och ordnade med en bänk i Stora Lund.

När vi byggde bänken i Stora Lund fick vi önskemål om bänkar uppe vid parkeringen men det var inget vi lyckades få igenom då pga att det är ett naturreservat och vissa regler måste följas. Vi kunde t.ex inte bygga fasta bänkar specifikt för dykning utan sakerna måste kunna användas av alla som besöker naturreservatet.

MEN nu har vi kommit fram till en kompromiss! Länsstyrelsen i Östergötland kommer att ställa dit tre picknickbord som vi får använda till att lägga dykgrejer på och de kommer även kunna användas till korvgrillning mellan dyken.
Det är inte lika bra som en bänk anpassat för dykare, men det är i alla fall bättre än inget.

Länsstyrelsen är också så vänliga att de kommer stå för finansieringen av bänkarna denna gång!
De ska under denna vecka planera för att transportera dit dem så de kommer vara på plats inom kort.

Vi har också märkt att många instruktörer väljer att hålla sina kurser i Stora Lund. Då dyker man oftast oavsett om det regnar eller inte, men det är dåligt med skydd för regnet där nere.

Vi har därför ansökt om tillstånd att bygga om det gamla dasset som inte används längre till ett omklädningsrum. Det får plats ungefär 3-4 personer där inne om man klämmer ihop sig lite. Tanken är inte att man ska sitta där inne utan få lite skydd när man byter om så man slipper blöta ner understället.

Detta har vi också fått godkänt på nu så framöver kommer vi att öppna upp den igen skruvade fd handikappsdelen och bygga bänkar där inne så att alla kan använda det och byta om när vädret är lite sämre.

Vi hoppas att saker kommer göra Stora Lund till en ännu bekvämare och bättre dykplats än vad den är idag!

  • Kommentarer(0)//www.dykparkvattern.se/#post49

Bänken är på plats!

DykplatserSkapad av Erik Rådström 2012-07-01 18:35

Efter en inställd Ölands helg ställde vi om snabbt och planerade istället att bygga bänken i Stora Lund.
Vi kom ner lördag förmiddag och började direkt att riva sidan av bryggan så att vi kom åt balken hela bryggan vilar på. Ett par veckor tidigare hade vi sett att getingar byggt bo precis där vi skulle bygga. Väl förberedda med Radar så var getingarna snabbt borta.

Vi hade förberett oss väl genom att skicka ritningarna till XL Bygg i Vadstena på hur vi skulle bygga bryggan så de hade sågat större delen av virket åt oss innan vi hämtade upp det. Ryggstöd och sits var färdigt men de snedställda stöttorna under fick sågas individuellt på plats för att få bänken rak.

Eftersom bänken sitter på allmän plats så hade vi ganska stora krav på att den skulle byggas och förankras på ett speciellt sätt. Varje del av stommen sitter fäst med fyra genomgående bultar och sitter max 60cm ifrån varandra. Allt är överdimensionerat för att hålla länge.

Vi hoppas bänken kommer väl till användning!

Ett extra stort tack till XL Bygg i Vadstena för all hjälp med material till bänken! Den kommer göra en bra dykplats ännu bättre.

  • Kommentarer(0)//www.dykparkvattern.se/#post47

Stora Lund

DykplatserSkapad av Erik Rådström 2012-06-15 13:14

Vi har under en längre tid arbetat med att få klart ett tillstånd för att få bygga bänkar för dykarna vid Stora Lund. Eftersom det är ett naturreservat har vi varit tvungna att gå via Länsstyrelsen för att få detta tillstånd.

Nu är det äntligen klart! Vi har fått godkänt och kommer någon gång i sommar att bygga bänkar ner vid vattnet i anslutning till bryggan.

Detta är något som kommer att gynna alla som vistas på platsen. När dykarna är där idag så är det precis så att turisterna som vill gå ut på bryggan kommer förbi. Flaskor, fenor och andra grejer ligger ofta över hela bryggan och gör att det blir svår att ta sig fram.

Vi vill i samband med detta även presentera en ny sponsor som går in och stödjer oss med materialet för att bygga denna bänk!

Ett stort tack till XL Bygg i Vadstena för att ni ställer upp och hjälper oss med material.
Bänkarna kommer att byggas i lärk, och det är ett krav från Länsstyrelsen eftersom de inte får använda tryckimpregnerat virke i naturreservatet.

XL Bygg har tagit hem allt material vi behöver i lärk så att vi kan bygga bänken i sommar!

Återigen stort tack till Henric Edvardsson och hans kollegor på XL Bygg i Vadstena

  • Kommentarer(1)//www.dykparkvattern.se/#post46
Nästa »