Dykpark Vättern

Dykpark Vättern

Välkommna till Dykpark Vättern!

Här kommer du kunna läsa om ett pågående projekt som startade i början av 2008. Vår vision är att kunna starta en dykpark i Vättern med vraket Eric Nordevall som huvudattraktion. De flesta av våra inlägg kommer att handla om just Eric Nordevall eftersom det vraket kräver mest arbete.

Eric Nordevall är belagd med dykförbud sedan 1999 och vår förhoppning är att kunna lyfta förbudet så att dykare åter kan besöka henne.

Vi kommer regelbundet uppdatera sidan med framgångar och bakslag allt eftersom projektet fortgår.

Trevlig läsning!

Radio och koldioxid

Eric NordevallSkapad av Erik Rådström 2011-07-19 12:35

Den 5/7 var det dags för ytterligare ett dyk på Eric Nordevall för att plocka bort de sista spännbanden som låg efter sidan av vraket. De var de sista som skulle göras innan vi ska börja med fotograferingen till en fotomosaik och även börja filma för en kortare film från vraket.

Sverigesradio hade kontaktat oss tidigare och ville spela in ett reportage om våra dyk på Eric Nordevall och om dykparken. Vi hade bokat in så deras reporter mötte oss nere i hamnen i Motala för att spela in lite ljud från när vi lastade och satte ihop vår utrustning.

Det blev även en del kortare intervjuer. Jag (Erik Rådström) träffade reportern en vecka senare för en längre intervju. Vi satt i deras studio i Örebro och spelade in i över två timmar för att kunna klippa ihop ett reportage som senare kommer att bli sex till sju minuter.

Vi kommer så fort vi vet när det ska sändas att lägga ut en länk här på sidan.

Vädret i år har varit antingen eller, vindstilla eller riktigt blåsigt. Vi hade åter igen en kanon kväll där sjön låg näst intill platt.

Vi kom snabbt ut till vrakplatsen och gjorde fast båten i nedstigningslinan. All utrustning kollades av en gång till innan vi hoppade i och sjönk ner mot botten och vraket.

Sikten var åter igen usel och inte mer än två till tre meter. Det börjar bli lite oroande eftersom det krävs lite bättre sikt för att få bra videomaterial när vi väl börjar filma. Något har hänt i Vättern och sikten har bara under de år jag dykt blivit mycket sämre. Det är nästan som Östersjöns övergödning och algblomning.

Nere på vraket simmade vi runt efter skrovsidan och plockade lina för lina tills alla var upplockade. Väl nere på botten såg vi också fler linor längre ut från vraket som har använts som nedstigningslinor. Ett par av dem satt fast i gjutna betongklumpar som kastats ifrån båtarna. Dessa linor ligger fortfarande kvar eftersom vår tid nere på vraket var slut när vi hittade dem. De ligger så långt ifrån så de stör inte vår dokumentation men vi kommer ändå plocka bort dem under något av kommande dyk. Under dyket så skissade vi även av halvdäcket i fören åt Forsviks Varv.

Ena halvan av halvdäcket i fören, andra sidan har rasat ihop.

Foto: Anders Engman

De håller just nu på att slutföra dessa delar. Vi hittade även ett knap under en av pollarna på båda sidor där kranbalkarna sitter. Dessa har ingen tidigare dokumenterat så det var nya uppgifter för Forsviks Varv.

Halvdäck och hur bogsprötet och alla delar sitter ihop.

Knap intill kranbalkarna.

Vi tummade dyket och simmade upp längs med linan. De dyk vi gör på Eric Nordevall kräver att vi stannar upp på olika djup längs med linan för att dekomprimera. Detta gör man för att vädra ut den gas kroppen har lagrat i vävnaderna under tryck. Beroende på hur lång tid vi har spenderat på vraket så tar det längre tid på varje stopp vi gör. På dem dyk där vi är nere på vraket i 40 minuter tar det ungefär lika lång tid att ta sig upp. På sista stoppet på sex meter så ligger vi i 20 minuter under de dyken.

Jag dyker med en helsluten dykutrustning som renar min utandningsluft från koldioxid via ett kalkfilter. Seden tillsätter maskinen det syre jag har förbrukat med nytt. På så sätt så tar man tillvara på all gas istället för att efter varje andetag andas ut oförbrukad gas i form av bubblor som man kan se på dykare med vanlig dykutrustning.

Kalkfiltret har en begränsad livslängd på ca tre timmar i de maskiner vi använder. Om filtret tar slut så får man för mycket koldioxid i den gasen man andas. Man drabbas då av yrsel och kraftig ångest. Går det gör långt så svimmar man av och i värsta fall drunknar om ingen hjälper personen upp.

Det kan hända av andra orsaker som att gasen går förbi filtret av någon anledning eller att kalken inte är packad ordentligt så det är kanaler i den som gör att orenad gas kan komma igenom utan att renas.

Om ni vill veta mer om dessa saker så har vi ett tidigare inlägg där vi tagit upp dyktekniken och säkerheten. http://www.dykparkvattern.se/#post8

När vi gick mellan vårt stopp på nio meter och upp till sex meter så drabbades jag av kraftig yrsel, det började som om man reser sig för snabbt ibland och allt snurrade till. Detta ökade bara och till slut kom ångestkänslorna. De var oerhört kraftiga och jag trodde jag skulle dö och ville bara gå upp.

Går man upp i ett sådant läge så är risken stor för att man drabbas av dykarsjuka, beroende på hur lång tid man har kvar innan man får gå upp så är konsekvenserna olika.

Under utbildningen på dessa maskiner vi dyker med så går man igenom symptomen för en koldioxid hit mycket noga och ångesten är den tydligaste och mest vanliga symptomen.

Yrseln blev värre och värre och det kände som jag skulle svimma av vilken sekund som helst, samtidigt kom ångesten och jag förstod direkt vad som var fel och då gick jag av min maskin och andades ur en extra flaska man alltid har med i nödfall.

Allt detta gick oerhört snabbt, det gick på några sekunder från att yrseln kom tills att jag höll på att svimma. Lika fort gick det när jag började andas ur flaskan tills att jag blev bra igen. Ett par andetag så var allt normalt igen.

Allt gick bra och våra rutiner fungerade som det är tänkt, vi har några små detaljer som vi kommer att ändra för att underlätta ytterligare men i stort är vi mycket nöjda med att veta att det fungerar som vi tänkt. Det var kanske inte det bästa sättet att testa det på men nu vet vi åtminstone att det fungerar.

Vi har efter dyket gått igenom allt men vi är fortfarande osäkra på varför det blev som det blev. Kalken i min maskin var långt ifrån slut och den o-ring som ligger intill kalkpatronen som förhindrar gasen från att smita förbi filtret satt där den skulle. Det som är kvar är kanaler i kalken eller att jag helt har missat tiden jag använt kalken.

Jag har efter detta dykt mer än sex timmar på maskinen helt utan problem och har bytt kalk två gånger.

  • Kommentarer(1)//www.dykparkvattern.se/#post19