Dykpark Vättern

Dykpark Vättern

Välkommna till Dykpark Vättern!

Här kommer du kunna läsa om ett pågående projekt som startade i början av 2008. Vår vision är att kunna starta en dykpark i Vättern med vraket Eric Nordevall som huvudattraktion. De flesta av våra inlägg kommer att handla om just Eric Nordevall eftersom det vraket kräver mest arbete.

Eric Nordevall är belagd med dykförbud sedan 1999 och vår förhoppning är att kunna lyfta förbudet så att dykare åter kan besöka henne.

Vi kommer regelbundet uppdatera sidan med framgångar och bakslag allt eftersom projektet fortgår.

Trevlig läsning!

2X Nordevall

SamarbetenSkapad av Erik Rådström 2011-08-24 00:19

14:e augusti var en av de häftigaste dagarna i min dykkarriär! Tänk er att ni äntligen ska få göra något ni sett fram emot under en längre tid. Jag minns första dyket jag gjorde på Eric Nordevall efter dryga två års väntande och tillståndssökande.

Jag hade ett pirr i hela kroppen, det är en spänning som är svårt att beskriva om man inte upplevt den. Samtidigt är man lite nervös men inte vet direkt varför, det är egentligen som att utföra vilket dyk som helst men ändå är det något speciellt.

När man sedan sjunker ner i mörkret och vraket börjar skymta så pumpar adrenalinet och man får ett riktigt lyckorus följt av ett fullständigt lugn.

Den känslan får jag sällan innan ett dyk men det fick jag den dagen!

Vi visste sedan tidigare att den dagen skulle replikan Eric Nordevall II göra sin ljungfru resa över Vättern och sedan vidare i Göta Kanal. På vägen skulle de passera vrakplatsen och just där befann vi oss!

Foto: Rikard Godlund

Precis innan Eric Nordevall II passerade oss hade jag rullat i vattnet och var på väg att besöka originalet. Det var en otrolig känsla när jag låg där och höll i linan som leder ner till vraket och en fullstor kopia ångar förbi.

Foto: Rikard Godlund

Skovelhjulen drog fram båten och hon var näst intill ljudlös när hon passerade.

Det är ett imponerande bygge som tar en tillbaka 155 år i tiden, precis som när man kommer ner på ett vrak där tiden stått stilla sedan det gick till botten.

Foto: Rikard Godlund

Hon passerade ca 20m från mig och de höll koll på mig hela tiden eftersom de såg att vi låg i vattnet. Vi hade för en gångskull dykflaggan uppe, vilket vi inte brukar ha eftersom den drar till sig nyfikna personer mer än den håller dem borta.

Den fungerade tyvärr inte denna gång heller, efter att Eric Nordevall II passerat kom en karavan med 20-30 båtar som följde efter på jungfruturen. Den ena efter den andra strök de mig nästan i vattnet och kom bara närmare och närmare för att se vad vi gjorde.

Lyckoruset gick för ett kort ögonblick över i nervositet när en passagerarbåt på 25m full med turister som skulle fotografera Eric Nordevall II passerade så jag kunde knacka i skrovet. Kamerorna smattrade och blixtrade som en turistbuss med kineser när den passerade.

Lika fort som de kom blev allt lugnt och båtarna försvann längre och längre bort. Det var en häftig syn att se alla båtar som en svärm kring henne i horisonten.

Foto: Rikard Godlund

Jag och Anders tömde västarna och gled sakta ner mot vraket och vi blev de enda personerna i världen som besökt båda båtarna på samma dag! Det är en dag som bli svår att toppa under mina kommande år som dykare.

  • Kommentarer(1)//www.dykparkvattern.se/#post22