Dykpark Vättern

Dykpark Vättern

Välkommna till Dykpark Vättern!

Här kommer du kunna läsa om ett pågående projekt som startade i början av 2008. Vår vision är att kunna starta en dykpark i Vättern med vraket Eric Nordevall som huvudattraktion. De flesta av våra inlägg kommer att handla om just Eric Nordevall eftersom det vraket kräver mest arbete.

Eric Nordevall är belagd med dykförbud sedan 1999 och vår förhoppning är att kunna lyfta förbudet så att dykare åter kan besöka henne.

Vi kommer regelbundet uppdatera sidan med framgångar och bakslag allt eftersom projektet fortgår.

Trevlig läsning!

Vem dyker utan tillstånd?

Eric NordevallSkapad av Erik Rådström 2011-09-20 20:09

När vi startade projektet och dök första gången på Eric Nordevall så såg vi ganska snart att dykare besökt henne trots dykförbudet.

Jag hade aldrig kunnat tänka mig att jag skulle skriva ett inlägg om otillåtna dykningar under tiden vi driver projektet men nu är vi där.

Första tankarna på dyk kom i början av månaden när vi kom ner och märkte att ankringen hade flyttat sig lite. Vi tänkte inte mer på det då utan vi noterade det bara.

Nästa tillfälle var nu i helgen som gick, vi skulle ner och göra klart en mycket speciell fotografering.

När vi kommer ner har den lilla tyngden intill vraket flyttat sig 3-4m från vraket och det är otroligt mycket med tanke på att den sitter i en flytlina som går i en båge upp till 30m och är där fäst i huvudlinan.

Det måste ha dragit sig otroligt mycket för att den lilla tyngden ens ska röra på sig.

Som ni ser på illustrationen så måste huvudlinan flytta sig mycket innan det sträcker linan till den lilla tyngden intill vraket.

Vi hade otroligt dålig sikt, 1-2m, förmodligen på grund av blåsten under veckan. Vi simmar en runda på undre däck och inser ganska snabbt att det är lönlöst att ens försöka fotografera. Innan vi avbryter dyket gör vi en runda på övre däck också, ganska snabbt märker vi hur något känns annorlunda. På styrbord/vänster sida ligger ett ankare vi har tagit många bilder på, bland annat en av de vi använt i våra reportage och här på sidan.

Framför ankaret på bilden ligger nu ytterligaren en relingsstock.

Foto: Anders Engman

Intill ankaret ut mot kanten av däcket ligger en av relingsstockarna men nu låg det helt plötsligt en till vid ankaret.

Detta är vi helt säkra på eftersom vi tidigare tagit mått på dessa och ritat in dem på en översiktsbild vart på vraket de låg.

Vi har vänt och vridit på detta fram och tillbaka flera gånger och fått förslag från olika håll.

En del tror att det kan vara strömmen men då skulle fler grejer ha flyttats uppe på övre däck. Det i kombination med att samtidigt skulle någon fritidsbåt ha ankrat i vår boj där det sitter en lapp och råder ankringsförbud är inte troligt.

Vi kommer nu rapportera in detta till Länsstyrelsen som i sin tur kommer att polisanmäla händelsen. Vi tar tacksamt emot tips från alla som kan ha sett någon ligga ankrad ute vid Ljungfrun.

Det är otroligt tråkigt att detta sker när vi arbetar för att fler dykare ska få besöka vraket! Det är också en ögonöppnare för att det verkligen sker och de som gör det inte har någon som helst skam i kroppen.

Tack vare dessa personer är hela vår fotografering nu förstörd och vi kommer att få börja om från början igen. Det är flera timmars arbete nere på vraket och då har vi inte ens räknat med tiden det tar att komma upp och all tid innan själva dyken.

  • Kommentarer(0)//www.dykparkvattern.se/#post25