Dykpark Vättern

Dykpark Vättern

Välkommna till Dykpark Vättern!

Här kommer du kunna läsa om ett pågående projekt som startade i början av 2008. Vår vision är att kunna starta en dykpark i Vättern med vraket Eric Nordevall som huvudattraktion. De flesta av våra inlägg kommer att handla om just Eric Nordevall eftersom det vraket kräver mest arbete.

Eric Nordevall är belagd med dykförbud sedan 1999 och vår förhoppning är att kunna lyfta förbudet så att dykare åter kan besöka henne.

Vi kommer regelbundet uppdatera sidan med framgångar och bakslag allt eftersom projektet fortgår.

Trevlig läsning!

Föreningen Forsviks Varv

SamarbetenSkapad av Erik Rådström 2011-03-14 22:51

Föreningen Forsviks Varv är en ideell förening som står bakom bygget av Eric Nordevall II.

Illustration: Föreningen Forsviks Varv www.nordevall.com

De startade 1995 av dåvarande landshövding Birger Bäckström, med syfte att främja maskin- och skeppshistoria.

Idag är de i slutspurten av att färdigställa Eric Nordevall II, ett arbete som har pågått sedan starten 1995. Jungfruresan till Stockholm är planerad till 6juni 2011, årsdagen 155år sedan Eric Nordevall gick till botten.

Illustration: Föreningen Forsviks Varv www.nordevall.com

Läs gärna mer om bygget och Föreningen Forsviks Varv på www.nordevall.com

Samarbetet

Samarbetet med Forsviks Varv började inte riktigt som jag hade planerat. Jag trodde jag hade alla förutsättningar på min sida eftersom tidigare projekt gett så bra resultat i form av en riktigt bra film.

Peter Svensson som var med på tidigare dykningar var också med i det nya projektet så jag trodde det var bara att ta upp samarbetet igen och allt skulle flyta på lätt.

Oj så fel jag hade! Efter första samtalet skämdes jag nästan över mig själv för att ha trott det skulle gå lätt. Filmen jag hade sett hade aldrig Forsviks Varv tagit del av och de hade inte fått någon dokumentation alls trots att det var uppgörelsen för att de skulle ställa sig bakom det tidigare projektet.

Det hade gått så illa att de köpt ut dokumentation som lämnats till Länsstyrelsen efter projektet och det visade sig vara 17sekunders brus.

Jag kontaktade direkt Peter som inte hade en aning om att de inte fått se filmen de gjorde under projektet han var delaktig i. Det första vi gjorde var att skicka dit den gamla filmen och på så sätt började vi bygga upp en bra relation igen.

Under mitt första besök vid Forsviks Varv låg Eric Nordevall II redan sjösatt. De hade nyligen installerat de nya ångmaskinerna och var i full gång med att färdigställa installationen. Kort efter jag besökte dem så testkörde de ångmaskinerna för första gången.

Nya ångpannan och maskiner på plats. Foto: Erik Rådström

För oss dykare är det en unik möjlighet att studera ”vraket” ovan ytan innan dyket och på så sätt kunna vara mycket effektiva eftersom vi vet hur det ser ut redan innan vi dyker.

Mellan reglarna kommer väggar byggas ut mot skrovet en hitåt med en dörr i mitten för att bilda en hytt. Foto: Erik Rådström

Väggarna i aktern var fortfarande inte uppe men jag fick ändå en bild av hur utrymmet var fördelat. Jag fick se vilka vägar man kunde ta sig in i vraket, till maskin och kabyssen, genom det kunde vi efteråt utvärdera om det var på ett säkert sätt genomförbart att fastställa materialet i durken framför ångpannan under en helgs dykning. Under mitt besök fick jag en lista med önskemål om vad de skulle vilja att vi mätte, fotograferade eller filmade åt dem när vi väl var på vraket. Att undersöka materialet i durken framför ångpannan var ett av önskemålen.

Durken mellan de båda maskinerna. Foto: Erik Rådström

Under våra två dyk gjordes inga penetrationer så materialet i skottet är fortfarande ovisst men vi fick fram en hel del andra uppgifter.

- Mått på styrstången

- Mått på båda överbyggnader

- Foto och videodokumentation av ankarspelet

- Mastens längd

- Fotodokumentation av kranen ner till lastrummet

- Material i durken framför ångpannan

- Fotodokumentation av panngaveln mot maskin

- Fotodokumentation av skepparens hytt

Vi utförde alla delar utom de som krävde penetration.

Vi fick också fram en del bonus information i form av en kopparlist på övre däck.

Reportage från TV4 Skaraborg i samband med våra första dyk. Video: nyhetskanalen.se

Även om Eric Nordevall II kommer att vara klar 6 juni i år så kommer ombyggnationer att ske så vårt samarbete kommer att fortsätta även under framtida dykningar.

Forsviks Varvs Varv driver också utbildning där våra uppgifter kan användas till elevarbeten i framtiden.

Vi hoppas på ett fortsatt bra samarbete med Forsviks Varv och vi vill tacka för all hjälp vi hittills fått av dem i projektet!

  • Kommentarer(0)//www.dykparkvattern.se/#post3