Dykpark Vättern

Dykpark Vättern

Välkommna till Dykpark Vättern!

Här kommer du kunna läsa om ett pågående projekt som startade i början av 2008. Vår vision är att kunna starta en dykpark i Vättern med vraket Eric Nordevall som huvudattraktion. De flesta av våra inlägg kommer att handla om just Eric Nordevall eftersom det vraket kräver mest arbete.

Eric Nordevall är belagd med dykförbud sedan 1999 och vår förhoppning är att kunna lyfta förbudet så att dykare åter kan besöka henne.

Vi kommer regelbundet uppdatera sidan med framgångar och bakslag allt eftersom projektet fortgår.

Trevlig läsning!

Han hittade Eric Nordevall

Eric NordevallSkapad av Erik Rådström 2011-11-16 22:58

Idag har jag varit och träffat en av bröderna Svensson som hittade Eric Nordevall år 1980.

Det blev ett spännande möte med många intressanta detaljer och en fantastisk historia.

Åke Svensson tog emot mig i sitt hem i Motala. Över en kopp kaffe berättade han hela historien för mig och visade bilder på när de sökte efter Eric Nordevall.

Åke och hans bror Olaf hade långt ifrån den utrustning vrakletare har tillgång till idag, de uppfann sin egen sökmetod och hittade ett av Sveriges mest betydelsefulla vrak.

Sökande pågick under bara två månader innan de hittade vraket, det är en kort tid om man ser vilken utrustning de hade och jämför med dagens. Än mer imponerande blir det när han berättar att de sökte efter vraket i en gummibåt på drygt tre meter.

Här är ett av Åkes gamla foton som är tagna när de är ute i sin lilla zodiack och söker efter Eric Nordevall.

Efter en stund plockade Åke fram alla tidningsartiklar han sparat under åren, det visade sig vara en skatt av fantastiska texter och bilder han hade stående i en gammal dokumentsamlare.

Under mina år när jag arbetat med Dykpark Vättern projektet är det mesta av detta material helt nytt för mig och det innehöll bilder och illustrationer jag aldrig tidigare sett.

Åkes dokumentsamlare full med artiklar och papper från tiden då de hittade Eric Nordevall och framåt.

Jag tror Åke såg hur det riktigt lyste i ögonen på mig när jag bläddrade mellan alla artiklar, i nästa sekund frågade han mig nämligen om jag ville låna med mig materialet hem!

Nu ligger det här framför mig och idéerna på vad man skulle kunna göra med det är oändliga. En sak som är säker är att allt ska digitaliseras, sen kommer jag ge mig in i det tidskrävande arbetet att söka tillstånd för att publicera allt igen på nätet så det blir offentligt tillsammans med allt annat material vi arbetat fram under projekttiden.

Det var svårt att slita sig från att bläddra i materialet även om jag visste jag skulle få ta det med hem. Vi hade suttit i närmare två timmar och det skulle ta en del tid att spela in när Åke berättade om hur de hittade Eric Nordevall och om vilka sökmetoder de använde. Allt detta kommer vi senare använda i den tilltänkta dokumentären vi gör om vraket och även allt annat som rör Eric Nordevall. Vi vill försöka förmedla en mer komplett historia.

Åke hade gjort detta förr, berättelserna satt på första försöken och resultatet blev riktigt bra.

Åke berättar om vad de såg första gången de kom ner på vraket.

Tack Åke för att du ställde upp och tog dig tid!

  • Kommentarer(0)//www.dykparkvattern.se/#post30