Dykpark Vättern

Dykpark Vättern

Välkommna till Dykpark Vättern!

Här kommer du kunna läsa om ett pågående projekt som startade i början av 2008. Vår vision är att kunna starta en dykpark i Vättern med vraket Eric Nordevall som huvudattraktion. De flesta av våra inlägg kommer att handla om just Eric Nordevall eftersom det vraket kräver mest arbete.

Eric Nordevall är belagd med dykförbud sedan 1999 och vår förhoppning är att kunna lyfta förbudet så att dykare åter kan besöka henne.

Vi kommer regelbundet uppdatera sidan med framgångar och bakslag allt eftersom projektet fortgår.

Trevlig läsning!

Granat på Eric Nordevall

Eric NordevallSkapad av Erik Rådström 2012-01-02 13:35

Som alla andra har vi haft fullt upp innan jul och nyårs helgerna så uppdateringarna har blivit lite lidande.

Under ett av vår dyk i slutet av oktober hittade en av projektets dykare en granat vid aktern av Eric Nordevall när han skulle söka efter lösa föremål. Vi hade fått en lista med lösa objekt från en sonarkörning som vi ville undersöka.

Han hade fäst en lina i en sten mitt för aktern och gick ut åt ena sidan, efter en stund hade linan fastnat i något så han simmade tillbaka och hittade då linan runt granaten.

Bottensökningen avbröts och uppe i båten gick vi igenom vad han hade hittat.

Efter detta dyk har vädret milt sagt varit katastrof och det tog nästan en månad innan vi tog oss ut igen.

Vid detta dyk videofilmade vi granaten och skickade den anonymt till några röjdykare för att vara säkra på att det rörde sig om en granat innan vi gick vidare med att rapportera in den.

För projektet så kan en skarp granat ställa till det oerhört så vi ville verkligen vara säkra innan vi gjorde något mer.

Ganska snabbt fick vi svar att det var en granat och att den kunde vara skarp så vi skulle hålla oss ifrån den.

Vädret blev efter detta ännu sämre men vi fick en lucka i allt blåsande mitt i veckan innan jul så vi tog ledigt från arbeten och planerade att märka ut med en lina så att de som eventuellt skulle ta rätt på den hittade dit. Tyvärr hade all blåst ställt till det oerhört så sikten var obefintlig och vi valde därför att avbryta dyket och fick nöja oss med att rapportera in det vi hade hittills.

Efter att vi rapporterat in granaten så har det blivit en hel del skriverier i media och på forum mm och vi vill klargöra att INGEN har svarat oss på rapporteringen och att möjligheterna för att öppna Eric Nordevall igen skulle vara borta är rena spekulationer innan vi fått svar från berörda myndigheter.

Det är vi själva som valt att inte dyka mer efter vårt fynd och det är för att det rimmar illa med att rapportera in en granat men sen inte själva ta det på allvar. Det är ingen utifrån som sagt att vi inte får dyka mer på platsen.

  • Kommentarer(2)//www.dykparkvattern.se/#post33