Dykpark Vättern

Dykpark Vättern

Välkommna till Dykpark Vättern!

Här kommer du kunna läsa om ett pågående projekt som startade i början av 2008. Vår vision är att kunna starta en dykpark i Vättern med vraket Eric Nordevall som huvudattraktion. De flesta av våra inlägg kommer att handla om just Eric Nordevall eftersom det vraket kräver mest arbete.

Eric Nordevall är belagd med dykförbud sedan 1999 och vår förhoppning är att kunna lyfta förbudet så att dykare åter kan besöka henne.

Vi kommer regelbundet uppdatera sidan med framgångar och bakslag allt eftersom projektet fortgår.

Trevlig läsning!

AGIR Harpa Loop

SamarbetenSkapad av Erik Rådström 2011-03-16 14:32

Sen i Augusti 2010 har några ur projektgruppen testat ut Agir Harpa Loop. Vi kom i kontakt med den för vi sökte något som gjorde det lättare att komma ur grejerna när vi dyker från en RIB-båt och måste ta av grejerna i vattnet.

Vi har alltid kommit ur grejerna men vi ville minimera ansträngningen efter dekompressionsdyk. Tord på Agir visade mig en konstig liten bygel som inte såg mycket ut till världen men när han visade hur enkelt den fungerade så var jag övertygad om att det var en fantastisk idé.

Webbingen löper fritt genom "harpan" och det gör att det blir ställbart fram till d-ringen i sidan.

Baksidan bygger inte mer än det gör med webbing.

Den är så enkel så man funderar på varför detta inte detta varit standard sedan lång tid tillbaka.

Installationen är mycket enkel. Jag använder den på ena sidan, vänster sida. Jag började med att plocka av bältesspännet och D-ringen i sidan. Sen drog jag ur webbingen ur nedre slitsarna på plattan och satte i bygeln i yttre slitsen. Sen är det så enkelt att man bara drar igenom den i bygeln och sätter på D-ring och spänne igen.

När man sen har grejerna på sig så kan man trycka ut webbingen runt armen tills den stoppar emot D-ringen i sidan och då har man flera centimeter extra webbing runt armen och det blir lättare att få ur första armen.

När man ska sätta på sig grejerna och har webbingen i yttersta läget så är det bara att ta tag i spännet och dra det rakt ut för att spänna åt runt armen. Här hade jag lite problem i början att jag lätt drog för långt så det satt åt hårdare på den armen och att D-ringen i sidan hamnade för långt fram. Det löste vi genom att sätta en viktstopper på andra sidan om bygeln så den inte gick att dra för långt.

Nu har jag smugit med denna se i augusti så ÄNTLIGEN får jag berätta om den och visa hur den ser ut. Oavsett om man är stel och har svårt att komma i och ur grejerna eller om man vill minska ansträngningen så är denna överlägsen allt annat jag hittills testat, dels för den är så enkel men också för den är robust.

När Tord berättade för mig att jag fick berätta om den så hade han omgående leverans till två butiker i Sverige hittills.

Mattias Miller på Arkö Dyk nere i Norrköping och Micke Bergströms SwedTech Diving var de två som skulle få dem först. De kommer säljas i kit med ny webbing.

  • Kommentarer(0)//www.dykparkvattern.se/#post4