Dykpark Vättern

Dykpark Vättern

Välkommna till Dykpark Vättern!

Här kommer du kunna läsa om ett pågående projekt som startade i början av 2008. Vår vision är att kunna starta en dykpark i Vättern med vraket Eric Nordevall som huvudattraktion. De flesta av våra inlägg kommer att handla om just Eric Nordevall eftersom det vraket kräver mest arbete.

Eric Nordevall är belagd med dykförbud sedan 1999 och vår förhoppning är att kunna lyfta förbudet så att dykare åter kan besöka henne.

Vi kommer regelbundet uppdatera sidan med framgångar och bakslag allt eftersom projektet fortgår.

Trevlig läsning!

Projektet lever!

Eric NordevallSkapad av Erik Rådström 2013-08-06 23:35

Uppdateringarna sker inte allt för ofta längre. Under längre perioder har det inte hänt något och helt plötsligt händer allt på en och samma gång.
Vi har hunnit med att göra en hel del under året, både saker som rör projektet men också saker som är tack vare projektet.

Projektet har i sin helhet stått stilla när det gäller dykning på Eric Nordevall, tillstånd och processen att öppna upp vraket för dykning igen. Vår handledare har som jag skrev förra året varit hemma mammaledig, men har nu i vår kommit tillbaka igen.
Allt efter att hon kommit in i arbetet så har även vi och projektet börjat rulla på igen.
Det är oerhört tråkigt att man ska vara så beroende av en person, men det är en verklighet vi får rätta oss efter.

När vi gick igenom vår tidigare ansökan med Länsstyrelsen om vilka delar vi har gjort klart och inte så belutade vi att lämna in en ny ansökan för att slutföra dokumentationen.
Vi har större delen av videofilmandet kvar, sedan hade Länsstyrelsen önskemål om att dokumentera platsen där granaten vi hittade sprängdes.

För att slutföra dessa delar har vi återigen beviljats tillstånd att dyka på Eric Nordevall under hösten.

I början av året så var jag över till Finland och deltog på Hylkysukellus 2013, ett seminare med fokus på vrak och dykning.
Där höll jag i en presentation om projektet, våra mål och vad vi har gjort fram tills idag.

Foto: Wille Wallin

Efter att jag visade våra 360° från Nordevall så satt flera och testade själva under föredraget. Foto: Wille Wallin

Foto: Wille Wallin

Under hela året och slutet av förra så har jag skrivit på ett kapitel till en bok som skulle sammanfatta Shipwher projektet.
Vi fick i dagarna bilder på en helt nytryckt bok där Dykpark Vättern har ett helt eget kapitel som är översatt till tre språk. Nu väntar vi på att få några exemplar av boken skickade till Sverige.

Foto: Marii Asmer

Foto: Marii Asmer

Vi har även hunnit med en hel del dykning, under året. I Vättern har vi letat nya dykmål till dykparken. Under ett av dessa dyk så råkade en av oss ut för en allvarligare incident som slutade med att han och jag fick åka tryckkammare på Karolinska sjukhuset.

Läs mer om det här: http://www.dykarna.nu/forum/dci-olycka-i-vattern-384211/

Efter detta har några av oss varit över och hjälpt till i Estland även i år! Estland bjuder på relativt odykta vatten och fantastisk vrakdykning. Har ni möjlighet så besök gärna landet som dykturister.

Foto: Erik Rådström

Jag åkte sedan vidare över till Finland där jag deltog i ett finskt dykprojekt under en och en halv vecka. Även där var dykningen riktigt bra, men jag fick också veta att jag har lyckats pricka in en av de bästa somrar de haft och även siktmässigt kanon!

Foto: Lauri Näreneva

Nu siktar vi på att kunna slutföra dokumentationen och håller tummarna för att väder, sikt och granater inte ställer till det denna gång. Tyvärr är det något man får räkna med, men nu hoppas vi få lite medvind i projektet igen.

Senare i höst så kommer jag att åka till Estland och återigen hålla i ett föredrag. Denna gång kommer det till större del handla om vrak visualisering, men eftersom projektet ligger till grund för det vi gjort så kommer jag även att berätta om dykparken och Eric Nordevall.

För er som är intresserade och har möjlighet att ta sig till Estland i September så kan ni läsa mer om arrangemanget här: http://tallinnforum.eu/

I november kommer det även att finnas möjlighet att lyssna på ett föredrag om projektet i Sverige när jag kommer att delta på Vätterndagarna som i år hålls i Hjo. Mer information om det kommer jag att lägga ut senare.

Jag hoppas ni som följt oss tidigare fortfarande gör det, vi ser att intresset fortfarande är stort med tanke på alla förfrågningar vi får om föredrag och även hur medlemsantalet på vår facebooksida fortfarande växer.

/Erik Rådström  • Kommentarer(0)//www.dykparkvattern.se/#post50