Dykpark Vättern

Dykpark Vättern

Välkommna till Dykpark Vättern!

Här kommer du kunna läsa om ett pågående projekt som startade i början av 2008. Vår vision är att kunna starta en dykpark i Vättern med vraket Eric Nordevall som huvudattraktion. De flesta av våra inlägg kommer att handla om just Eric Nordevall eftersom det vraket kräver mest arbete.

Eric Nordevall är belagd med dykförbud sedan 1999 och vår förhoppning är att kunna lyfta förbudet så att dykare åter kan besöka henne.

Vi kommer regelbundet uppdatera sidan med framgångar och bakslag allt eftersom projektet fortgår.

Trevlig läsning!

Övningslina i Stora Lund

DykplatserSkapad av Erik Rådström 2012-05-27 21:04

Bojningsmaterialet vi fick via SISU har äntligen börjat komma till användning.

Vi hade planerat att boja ett vrak först men, tyvärr fick vänta eftersom vi inte fick ihop folk i båten. Istället åkte vi till Stora Lund och ordnade med en fast lina för att öva uppstigningar på.

Flera instruktörer som använder Stora Lund när de har sina kurser har hört av sig och haft önskemål om detta. Det är inte alltid vädret eller i vissa fall även ekonomin tillåter att man kan åka ut med båt för att göra övningar på linan efter man har gjort ett vrak dyk. Nu sitter den på plats och alla har fri tillgång till den när de vill.

Vi kommer att försöka dra en lina någon gång i sommar så att de som inte är vid Stora Lund så ofta kan hitta till övningslinan.

Tills dess så kan vi försöka förklara vart den sitter.
Gå i och simma längs med väggen/bryggan på vänster sida tills du kommer utanför viken.
Håll lite till vänster när väggen börjar slutta mer uppåt än att vara en ”vägg”.
Efter en kort bit bör du se en riktigt stor sten och bortom den bildas en liten skreva, det kommer kännas naturligt att simma den vägen. När skrevan slutar så kommer du se en vägskylt stå lite till vänster upp pallad av en hög med stenar. Där ifrån håller man åter igen lite vänster och simmar längs med vad som till slut blir en vägg ner mot djupet på höger sida om dig. På ca 13m börjar de slutta riktigt brant ner över och du har en rejäl vägg på höger sida. När du kommer ner på 24m så bör du se linan om du inte gjort det redan innan. Den börjar på 24m och slutar på 9m.

Linan ligger helt skyddad av berget eftersom berget i sig slutar på 9m. Det är därför vi inte har lagt bojen högre upp, plus att man kan simma in mot skylten på det djupet utan att behöva går ner längs med linan igen. Det är ganska tydliga ljusskillnader in mot väggen och ut ifrån väggen, men känner man sig osäker så ska man självklart gå ner en bit så att man får kontakt med väggen igen.

Vi hoppas att denna lina får ligga kvar utan att någon är där och förstör. Skulle något hända med linan så får ni gärna kontakta oss så försöker vi att åtgärda problemen.
Vi kommer att fortsätta boja vrak och ordna till dykplatser krig Vättern, men det är upp till er som använder sakerna att se till att de inte förstörs. Vi gör detta helt ideellt och gratis så om sakerna förstörs så finns det inga pengar kvar att laga dem för.

Kontakt om något är trasig eller borta:
info@dykparkvattern.se

  • Kommentarer(1)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Patrik 2013-10-05 20:23

härligt härligt... har läst om era bojar och bänkar och längtar tills jag får tiden till att vara med och göra saker som andra kan ha nytta av, tills dess dyker jag då och då och nyttjar linor,bojar och bänkar...tack tack