Dykpark Vättern

Dykpark Vättern

Välkommna till Dykpark Vättern!

Här kommer du kunna läsa om ett pågående projekt som startade i början av 2008. Vår vision är att kunna starta en dykpark i Vättern med vraket Eric Nordevall som huvudattraktion. De flesta av våra inlägg kommer att handla om just Eric Nordevall eftersom det vraket kräver mest arbete.

Eric Nordevall är belagd med dykförbud sedan 1999 och vår förhoppning är att kunna lyfta förbudet så att dykare åter kan besöka henne.

Vi kommer regelbundet uppdatera sidan med framgångar och bakslag allt eftersom projektet fortgår.

Trevlig läsning!

Dykplats Stora Lund

DykplatserSkapad av Erik Rådström 2013-08-18 12:45

Under projektet med Dykpark Vättern så har vi inte bara arbetat med vraket Eric Nordevall utan även andra vrak och landbaserade dykplatser som Stora Lund vid Ödeshög.

Vi började med att söka tillstånd och bygga en bänk nere vid vattnet så alla dykare kunde ställa av sina paket innan och efter dyken. Bänken har använts flitigt bland både dykare och badgäster sedan den kom på plats.

Tills i år förde vi en dialog med Länsstyrelsen om att få bygga liknande bänkar uppe vid parkeringen. Eftersom det är ett naturreservat så har de vissa regler om vad som får göras och hur det ska byggas. Vi fick tyvärr avslag på att bygga fasta bänkar för dykare, men länsstyrelsen erbjöd sig istället att ställa dit tre picknickbord som dykarna har tillåtelse att ställa dykutrustning på.

Bänkarna är nu på plats!

Vi såg även behovet av ett omklädningsrum för dagar med dåligt väder. Många instruktörer kör sina kurser vid Stora Lund och det är många gånger oberoende av väder. Även badgästerna kan ha ett ställe att byta om på.

För några år sedan byggdes en ny toalett och då blev huset till det gamla dasset kvar, ena delen används idag till vedskjul, men handikapp delen bommades bara igen.
Vi ansökte om tillstånd förra året att bygga om det till ett omklädningsrum, det beviljades i våras och nu i helgen så har vi varit där rivit ut det gamla dasset och byggt en bänk så att man kan använda det som omklädningsrum.

Allt är inte helt klart ännu men det är bara att använda det redan nu. Vi kommer att komplettera med krokar och öppna upp ett mindre ”fönster” så att det blir lite ljusare.

När vi kom dit så satt armstöden till den gamla handikapptoaletten bultade i väggen och vi hade ingen skiftnyckel med oss så vi kunde skruva bort dem. Om någon känner att de skulle vilja hjälpa till så är det bara att skruva ner dem nästa gång ni är där och dyker. Släng in dem i vedskjulet vid sidan av så kommer de att ta rätt på dem från länsstyrelsen nästa gång de gör en rensning. Om inte så kommer vi att plocka bort dem nästa gång vi är där.

Stora Lund har länge varit en av Sveriges populäraste dykplatser, men nu måste vi även kunna säga att det är en av de bäst anpassade för dykning!  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.